Scopul festivalului
Festivalul Serbarile Transilvane este organizat cu scopul de a conserva, promova si perpetua cultura, mestesugurile si traditiile populare din Transilvania.
De a contribui la pastrarea culturii minoritatilor locale.
De a contribui la crearea unei relatii interetnice normale in Transilvania, de cunoastere, apreciere si acceptare a culturilor minoritare.
De sustinere a activitatii ansamblurilor folclorice de amatori, de copii si adulti, ale formatiilor satesti si a celor ale minoritatilor culturale.
De promovare a tinerilor interpreti de muzica populara.
De dezbatere a principalelor probleme legate de pastrarea si valorificarea culturii si traditiilor populare.
De dezbatere a tendintelor de evolutie a modurilor de transpunere scenica a cantecelor, jocurilor si obiceiurilor populare.
De prezentare si promovare a culturii populare in randul tineretului.

Participanti
La festivalul Serbarile Transilvane sunt invitate sa participe in fiecare an cele mai valoroase ansambluri folclorice, si cei mai reprezentativi solisti de muzica populara (atat debutanti cat si consacrati) din Transilvania.
In cadrul festivalului se desfasoara Targul creatorilor populari unde sunt invitati sa participe cei mai renumiti mesteri populari din toata tara.

Trofee
Tuturor participantilor le sunt acordate diplome de participare. Celor mai valorosi mesteri populari, solisti si ansambluri folclorice li se acorda Diplome de excelenta.
Trofeul Serbarile Transilvane se acorda celui mai prestigios ansamblu participant la festival.
Trofeul Dragan Muntean si premiul de 5.000.000 lei oferit de Politia Municipiului Cluj-Napoca se acorda solistilor de muzica populara pentru contributia adusa la pastrarea si promovarea culturii si traditiilor populare din Transilvania.
Premiile vor fi acordate de un juriu format din reprezentantii organizatorilor festivalului.

Reguli de participare

Festivalul Serbarile transilvane are loc in fiecare an timp de trei zile, in luna Mai, la Cluj-Napoca.
Ansamblurile folclorice, solistii si mesterii populari invitati in festival trebuie sa confirme in scris participarea la festival cu cel putin 15 zile inainte de data desfasurarii festivalului. Odata cu confirmarea de participare trebuie trimise organizatorilor informatiile de prezentare: componenta ansamblu, istoric, repertoriu, program propus pentru prezentare in festival, etc (pe dicketa sau CD ) impreuna cu o fotografie pentru realizarea afisului si caietului program.
In deschiderea festivalului are loc in centrul orasului parada portului si ansamblurilor participante. Toate ansamblurile participante se vor prezenta in Piata Avram Iancu la ora 16 in tinuta de parada si cu pancarda cu numele ansamblului. Parada incepe la ora 17. Acompaniamentul muzical trebuie asigurat de instrumentisti neacceptandu-se acompaniamentul pe suport magnetic (caseta sau CD). Ansamblurile participante trebuie sa-si prezinte in cele 20 minute de scena cele mai reprezentative cantece, jocuri, piese orchestrale, obiceiuri, din zona folclorica pe care o reprezinta, intr-un mod cît mai apropiat de cel autentic.
Pentru ansamblurile invitate din alte judete organizatorii asigura o masa pentru un maxim de 35 de persoane. Cheltuielile de transport vor fi suportate de fiecare ansamblu in parte.
Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica regulamentul de organizare si desfasurare a festivalului si criteriile de acordare a trofeelor festivalului in functie de complexitatea viitoare a festivalului.

Sectiunile festivalului
In acest moment sectiunile festivalului culturii si traditiilor populare Serbarile Transilvane sunt:
- ansambluri folclorice de copii
- ansambluri folclorice de adulti
- formatii satesti
- ansambluri folclorice ale minoritatilor
- solisti de muzica populara
- mesteri populari.