CONSILIUL JUDETEAN CLUJ
Pastrarea si transmiterea pe mai departe a traditiilor lasate zestre de catre inaintasi este, fara indoiala, o sarcina care onoreaza si obliga. Consiliul Judetean Cluj a inteles sa-si asume responsabilitatea promovarii valorilor inestimabile ale folclorului din spatiul transilvan, motiv pentru care s-a implicat activ in organizarea acestei manifestari care, iata, poate fi considerata ca fiind una de traditie. „Serbarile Transilvane" aduc la Cluj-Napoca ansambluri folclorice de prestigiu din zona Ardealului, oferind iubitorilor genului ocazia de a se intalni si reantalni cu traditiile satului romanesc, si nu numai. Sub statuia craiului muntilor vor evolua timp de trei zile peste 20 de formatii artistice din judetul Cluj si din cele invecinate, iar creatorii populari din intreaga tara isi vor expune rodul muncii. Aceasta editie a „Serbarilor Transilvane" coincid cu „Zilele Europei", iar faptul ca pe scena vor evolua si formatii artistice ale minoritatilor conlocuitoare este motiv in plus pentru toti clujenii sa vina, sa vada, sa asculte si sa ia aminte.
Urez pe aceasta cale succes tuturor participantilor, iar voia buna sa fie la ea acasa in municipiul nostru.

Gratian Serban
Presedintele Consiliului Judetean ClujPREFECTURA CLUJ
Sunt deosebit de onorat de a transmite mesajul meu de salut cu ocazia celei de a IV-a editii a Festivalului Culturii si Traditiilor Populare „Serbarile Transilvane", eveniment devenit traditie in viata comunitatii noastre.
Amploarea manifestarilor reunite sub egida festivalului, participarea de exceptie, precum si concretizarea continua a initiativelor de cultivare a unor frumoase si valoroase obiceiuri din zona Transilvaniei, ma determina sa va adresez cele mai calde felicitari. Mai mult, anul acesta evenimentul coincide in mod fericit cu sarbatorirea Zilei Europei, simbol al principiului „unitatii prin diversitate" promovat de marea familie europeana in care avem ambitia de a deveni parte integranta in viitorul apropiat.

Vasile Soporan
Prefectul Judetului Cluj

CONSILIUL LOCAL CLUJ-NAPOCA


MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

Interesul intregii Europe manifestat pana la cele mai inalte nivele pentru mestesugurile traditionale ar trebui sa dea de gandit celor care nu vad sau trec cu nepasare prin fata numeroaselor programe de " actualizare " a vechilor indeletniciri . Adevarul este ca exact partea noastra de lume sesizeaza mai putin si observa mai pe jumatate acest interes despre care tocmai vorbeam . Aici in aceasta zona culturala a Europei mai gasim oameni care daltuiesc lemnulcu unelte mostenite de la bunici,mai intalnesti creatoare care cunosc tainele plantelor cu care vopsesc lana si multi altii, din toate partile si colturile pamantului romanesc,care stiu sa transforme materia in arta.Toti acestia realizeaza azi un lucru pe cale de disparitie, pe cale de uitare.Ceea ce este prezentat astazi in cadrul targului este lucrul facut de mainile lor, oferit ochilor nostri pentru bucurie estetica si pentru utilitate.

Director,
Simona Munteanu


DIRECTIA PENTRU CULTURA, CULTE SI PATRIMONIU CULTURAL NATIONAL CLUJ


Festivalul culturii si traditiilor populare "Serbarile transilvane" este o manifestare de amploare dintr-un program coerent si de durata, structurat pe o noua atitudine fata de patrimoniul cultural, în general, si fata de patrimoniul folcloric, în special. În aceasta viziune, traditiile populare sunt constitutive organic fiintei spirituale a poporului si reprezinta valori majore ale culturii sale. Ele au fost o legitimatie ontologica si axiologica si constituie expresii definitive, irecuzabile ale identitatii. Sunt, asadar, creatii destinale, mereu active în memoria colectiva. Desi au fost create într-un orizont arhaic, ele nu pot fi considerate anacronice decât raportate la canoanele, conventionale, ale altor produse culturale. Sensibilitatea umana nu a facut, deocamdata, salturi revolutionare, nu a cunoscut rupturi totale în evolutia sa. Ea are o memorie remarcabila si ramâne receptiva la toate valorile create de ea însasi de-a lungul timpului. Mai mult, traditiile populare, cântecul si jocul, îndeosebi, satisfac si o alta dimensiune a sensibilitatii omului: sentimentul sarbatoresc al existentei. Sarbatoarea reprezinta pentru om, în sens generic, o iesire din timpul profan si contactul periodic cu sacrul. Ea nu e doar o valoare culturala, de ceremonial, ci si o parte semnificativa a vietii.
Iata de ce un festival folcloric este atât un spectacol, actualizare a unor valori artistice, cât si un ritual. Aceasta ambivalenta continua sa fie perceputa ca atare, ceea ce si explica, în fond, audienta pe care o au asemenea manifestari chiar si în mediul citadin. Desigur, într-un festival folcloric prioritatea apartine elementelor artistice, având drept criteriu valoric autenticitatea. Asa cum se întâmpla, de altfel, si în "Serbarile transilvane", un festival interetnic la care participa 22 formatii, fiecare cu un palmares consistent.
În cadrul Festivalului, un loc aparte îl ocupa târgul mestesugarilor populari. Asistam si aici la manifestarea unei exceptionale vitalitati a traditiei, dar si la un fenomen de adaptare la pretentiile unei pieti extrem de diversificate. Artizanatul pare, astfel, sedus de ispita tehnologizarii, de euforia coloritului artificial; deocamdata, nu, însa, pâna la a-si pierde identitatea. Dar importanta ramâne, astazi, prezenta masiva a mestesugarilor (90) din mai multe zone ale tarii, toate renumite pentru originalitatea creatiilor din acest domeniu.

Director,
Petru Poanta

CENTRUL DE CONSERVARE SI VALORIFICARE A TRADITIEI SI CREATIEI POPULARE CLUJ

SI

Fundatia culturala Etnostar se mindreste cu faptul ca a putut contribui major la realizarea festivalului. Mai intii prin contributia adusa la editiile precedente prin implicarea directa in realizarea lor, apoi prin faptul ca a reusit sa implice in organizarea festivalului cele mai reprezentative institutii ale judetului : Consiliul Judetean Cluj, Prefectura judetului Cluj, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Directia pentru cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Cluj, Centrul Creatiei populare Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Ministerul Informatiilor Publice –Departamentul minoritati, Politia municipiului Cluj-Napoca. Acum la cea de a cincea editie a festivalului nu ne putem dori decit ca acesta sa devina unul din festivalurile de traditie din Transilvania.