Festivalul culturii si traditiilor populare "Serbarile Transilvane" - cea mai ampla manifestare folclorica din Transilvania si regiunile limitrofe - se desfasoara in fiecare an in municipiul Cluj-Napoca in luna mai.
Festivalul a debutat la initiativa directorului ansamblului folcloric Dor Transilvan, domnul Tiberiu Groza, fiind organizat de fundatia culturala ETNOSTAR impreuna cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul de Cultura al judetului Cluj. Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare a judetului Cluj.

La prima editie din anul 2000 au participat ansamblurile clujene Dor Transilvan, Martisorul, Romanasul, Mugurelul, Somesul-Napoca, Transilvania -16 Februarie, Doina, Nunta Zamfirei si formatiile Semnal M si Cargo

Cea de a doua editie desfasurata în anul 2001 s-a bucurat de participarea a 13 ansambluri folclorice din judetele Cluj, Mures si Salaj cand alaturi de ansamblurile institutiilor (Dor Transilvan si Somesul-Napoca), cele studentesti ( Martisorul, Romanasul si Mugurelul), cele de copii (Doina, Izvorasul si Nunta Zamfirei) au participat pentru prima data ansamblurile minoritatilor maghiara, germana si tiganeasca reprezentate de ansamblurile Zurbolo, Szarkalab, Bogancs din Cluj; "Inimi deschise" din Tg. Mures si "Rom P-o Drom" din Almasu jud. Salaj

Fiecare seara de festival a fost incheiata de concertele unor mari solisti de muzica populara: Fratii Petreus, Gheorghe Zamfir, Cornel Borza. In cadrul festivalului, pe langa parada ansamblurilor folclorice si spectacolele sustinute de catre acestea, a avut loc si lansarea cartii autobiografice a naistului Gheorghe Zamfir "Binecuvintare sau Blestem".
Cea de a doua editie a festivalului Serbarile Transilvane a incercat sa arate pretuirea pe care o merita artisti ca Fratii Petreus si Gheorghe Zamfir si sa incurajeze tinerii artisti de certa valoare precum Cornel Borza.

Editia a treia din anul 2002 a fost cea mai ampla si mai complexa editie. Participarea s-a largit la peste 25 de ansambluri folclorice de copii, de studenti de adulti si de formatii satesti. In cadrul festivalului a avut loc "Targul mesterilor populari" la care au participat aproape 100 de mesteri populari din toata tara. Pentru prima data au participat si formatiile satesti din Mociu, Urca, Frata si Triteni, precum si reprezentantii comunitatilor armeana si evreiasca din Ardeal.
Un moment foarte pitoresc si de culoare la reprezentat concertul sustinut de de Fanfara din Chietris, jud. Iasi; fanfara condusa de fratii Constantin si Gheorghe Lucan.
In cea de a doua zi a festivalului a avut loc simpozionul cu tema "Pastrarea si valorificarea traditiilor si culturii populare din Transilvania" cu participarea unor importanti specialisti clujeni in studiul culturii si traditiilor populare.

Ca urmare a amplorii luate si a complexitatii manifestarii, televiziunea Romana a preluat spectacolul de gala al ansamblurilor si formatiilor participante desfasurat in cea de a treia zi de festival.
Datorita interesului si sprijinului acordat de Consiliul Judetean Cluj acestei manifestari, s-au putut acorda premii si diplome de participare celor mai valorosi mesteri populari si celor mai valoroase ansambluri folclorice. Cel mai important premiu "Trofeul Serbarile Transilvane a fost acordat maestrului Dumitru Farcas - ca semn de pretuire pentru intreaga activitate artistica - cu prilejul recitalului oferit la inchiderea galei festive a Serbarilor Transilvane."Trofeul Serbarile Transilvane" a fost acordat si ansamblului folcloric Somesul-Napoca al Scolii Populare de Arta pentru maiestria, frumusetea si autenticitatea jocurilor prezentate. Prin participarea a 25 de ansambluri folclorice, a aproape 100 de mesteri populari din toata tara si a Fanfarei din Chietris din Moldova, festivalul Serbarile Transilvane si-a depasit statutul de festival regional inca de la a treia editie.

Cea de a patra editie desfasurata în 2003 s-a caracterizat prin cresterea numarului de ansambluri din alte judete participante in festival prin participarea ansamblurilor "Cununa de pe Somes"-jud. Bistrita, "Mesesul" -jud. Salaj si "Doina Aiudului"-jud. Alba. La aceasta editie s-a instituit "Trofeul Dragan Muntean" in valoare de 5.000.000 lei ce se va acorda anual de catre Politia Municipiului Cluj-Napoca, celui mai valoros solist de muzica populara prezent în festival. Primul laureat al acestui trofeu a fost indragitul rapsod popular Achim Nica pentru intreaga sa activitate artistica. Trofeul Serbarile Transilvane-editia 2003 a fost acordat ansamblului de copii Doina al Palatului copiilor Cluj. Alaturi de Achim Nica, in aceasta editie a festivalului au concertat si solistii Angela Nistor, Maria Lobont, Alexandru Pugna si laureatul de anul trecut Dumitru Farcas. Implicarea in organizarea festivalului a Consiliului Judetean Cluj, a Primariei si Consiliului Local Cluj- Napoca si a Politiei Municipiului Cluj-Napoca ne dau speranta ca vom reusi sa organizam cea de a cincea editie a festivalului Serbarile Transilvane de nivel international prin participarea ansamblurilor minoritatilor romanesti din tarile invecinate.

Director festival
Tiberiu Groza